Tabletki antykoncepcyjne od 18 lat?
-
- Młody aktywny
Tabletki antykoncepcyjne od 18 lat?
Hej, mam 17 lat, jestem ze swoim chlopakiem już prawie dwa lata i chcemy rozpocząc współżycie. Wcześniej jednak chcemy się odpowiednio zabezbieczyc dlatego wybieram się do ginekologa po tabletki antykoncepcyjne, jednak nie wiem czy mi je przepisze ze względu na to, że jestem niepelnoletnia? Prosze o odpowiedzi osób, które mają jakąś wiedze w tym temacie, z góry dzięki
-
- Prawie autorytet
Re: Tabletki antykoncepcyjne od 18 lat?
Trzeba mieć ukończone 18 lat by samemu dostać takie tabletki. W innym wypadku uzyskasz je tylko za zgodą prawnego opiekuna/rodzica.
-
- Młody rozbrykany
to będzie ściema, ale skoro środki antykoncepcyjne są tak ciężko dostępne, to proponuję pójść do ginekologa (z mamą) i powiedz, że bardzo źle znosisz okres - bóle brzucha, mdłości itp.. powinien od razu przypisac Ci tabletki na wyregulowanie okresu i zmniejszenie uciążliwości
może to nie jest najodpowiedniejsze wyjście, ale lepsze to niż niechciana ciąża...
później oczywiście będziesz musiała zrobić różne badania, żeby sprawdzić czy Ci nie szkodzą...
może to nie jest najodpowiedniejsze wyjście, ale lepsze to niż niechciana ciąża...
później oczywiście będziesz musiała zrobić różne badania, żeby sprawdzić czy Ci nie szkodzą...
"To właśnie możliwość spełniania marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące..." P. Coelho
:*
:*
-
- Młody aktywny
Najlepiej pójść do ginekologa i on przepisze CI odpowiednie tabletki:)
-
- Młody aktywny
teraz to już masz 18 a jak tam chłopak?
Life is piece of shit, when you look at it!
-
- Młody aktywny
zastanów się jeszcze nad prezerwatywą,to także dobra forma zabezpieczenia,a tabletki mogą jedynie rozregulowac Twój organizm. Szczególnie że jesteś w wieku dojrzewania,więc nie wiem czy jest to wskazane. Najlepiej po prostu zapytać się lekarza.
-
- Młody aktywny
pierwszy raz slysze, ze trzeba miec 18 lat, zeby dostac od ginekologa recepte na tabletki...
-
- Młody aktywny
przed 18 to trzeba zgode rodziców mieć
Life is piece of shit, when you look at it!
-
- Prawie autorytet
Nie trzeba mieć zgody, tylko lekarz jest zobowiązany poinformować rodziców. Ale i tak nikt tego nie robi. Co najwyżej jakiś może odmówić, ale odmówić może i 20-latce, bo będzie miał taki kaprys. Nie ten, to inny.
-
- Młody aktywny
To chyba głównie zależy od lekarza, myślę że jeśli trafisz na fajnego to powinien Ci przepisać tabletki. Nie słyszałam o tym, że trzeba być pełnoletnim żeby je dostać ... Wiem że moje koleżanki stosowały hormony jeszcze przed 18-stką.
-
- Młody aktywny
Mysle ze to zalezy od lekarza i od przedstawioniea prze Ciebie powodu checi ich stosowania...
-
- Młody aktywny
Widocznie facet jest nieśmiały i nie wie jak Cię zagadać. Może zapytaj go wprost o co chodzi, że te jego dziwne zachowanie kiedy jesteście sami nie daje Ci spokoju i chciałabyś wiedzieć co i jak Może go tym spłoszysz, ale może dzięki temu sytuacja się wyjaśni. ????
hi
-
- Młody aktywny
Porozmawiaj o tym z mamą. Ona pójdzie z tobą i lekarz ci je przepisze.