Dzieki Wang. Jestem tak jak ty ateistka. Zlozylo sie na to kilka roznych czynnikow, ale przede wszystkim nieuleczalna choroba mojego 19-letniego przyjaciela...wang pisze:
Mirriam jest niewierząca tak jak ja, czyli jest ateistką. (No chyba że wyznajesz Mirriam jakąś inną wiare?:) ). A to oznacza, że żyjemy sobie na tym świecie bez wiary w Boga.
Ja osobiście nie czuje różnicy, gdy kiedyś chodziłem do kościoła, wierzyłem itd., niż teraz gdy nie chodze do kościoła i nie wyznaje Boga. Życie wciąż jest takie samo, bo wszystko zalezy ode mnie a nie od kogoś.. w tym wypadku od Boga.
Jaka religie wyznajecie?
-
- Truskafka
Re: Jaka religie wyznajecie?
"Moje szczęście ma brązowe oczy
" 

-
- Młody aktywny
Heh, ateista...Wierzysz więc ze życie jest wynikiem ewolucji i czlowiek (to jest najlepsze) pochodzi od małpy?. Gdyby to była prawda (a tak nie jest) juz dawno skonczylbym ze soba. No bo po co mam zyc skoro i tak po kilku/kilkunastu/kilkudziesieciu latach skonczy sie moja egzystencja w na Ziemii no wlasnie co? Koniec? Finito? The End? Zanik świadomości?Po co prowadzic zycie które nie ma zadnego sensu, celu. Nic dziwnego ze rodza sie takie poglady skoro społeczeństwo polskie/swiatowe karmione jest filozofia kościoła katolickiego, którego nauki sa dziurawe jak ser szwajcarski. Niby te jego teologie maja pomagagac w zrozumieniu swiata, a powoduja tylko zamet.. Ludziom wciskana jest bajka o istnieniu piekla, czysta, grzechu pierworodnego i podobnych cudow; aby trzymac ich w ryzach, przelewac lek w ich sercach a wszystko dla jednego: pieniędzy i władzy (no jako ze większość ludzi jest niewolnikami tanich rozrywek, jednostki grzesza;, nastepnie się spowiadaja i nagle wszystkie zle uczynki sa odpuszczone)I tak to się kreci.To zaledwie wierzcholek gory lodowej, której wielkość jest nie do oszacowania. Rozejrzyjcie się wokół siebie, spojrzcie na swiat z innej perspektywy. Zadawajcie pytania i szukajcie odpowiedzi
Jeśli chcecie nowego spojrzenia na swiatzajrzyjcie tutaj:
www.wingmakers.com (wymagana dobra znajomość angielskiego)
www.wingmakers.prv.pl (polska wersja powyzszej, przetłumaczone jest tylko z 30 %{to i tak duzo} -na razie w przebudowie
Do zapoznania się z tym materialme potrzeba czasu i wytrwalej umysłowej pracy. Nic nie musicie robic :macie wolna wole.Jednak zapewniam was: kiedys zaslona utkana z taniej iluzorycznej rozrywki pęknie i zapytacie: Po co ja tu jestem?
Ciezko jest zmienic swoja świadomość. Sam tego probuje od pewnego czasu i ciezko mi się wyzbyc starych idei: utrudnia to w dużej mierze społeczeństwo i jego sztywne reguly.
PS:Za bledy ort. i int. przepraszam.
Jeśli chcecie nowego spojrzenia na swiatzajrzyjcie tutaj:
www.wingmakers.com (wymagana dobra znajomość angielskiego)
www.wingmakers.prv.pl (polska wersja powyzszej, przetłumaczone jest tylko z 30 %{to i tak duzo} -na razie w przebudowie
Do zapoznania się z tym materialme potrzeba czasu i wytrwalej umysłowej pracy. Nic nie musicie robic :macie wolna wole.Jednak zapewniam was: kiedys zaslona utkana z taniej iluzorycznej rozrywki pęknie i zapytacie: Po co ja tu jestem?
Ciezko jest zmienic swoja świadomość. Sam tego probuje od pewnego czasu i ciezko mi się wyzbyc starych idei: utrudnia to w dużej mierze społeczeństwo i jego sztywne reguly.
PS:Za bledy ort. i int. przepraszam.
-
- Szalony pismak
To nie jest to samo.wang pisze:Mirriam jest niewierząca tak jak ja, czyli jest ateistką
Ateizm to doktryna albo życiowa postawa wyrażająca negację istnienia Boga (lub bóstw), wrogość wobec wiary w Boga i religii, niekiedy uznawanie Jego istnienia połączone z kwestionowaniem Bożej Opatrzności, dobroci, woli zbawczej itd.
Niewiara jest to postawa wyrazajaca przekonanie o nie istnieniu wyzszego bytu, lecz nieodnoszaca sie z wrogoscia.
Jednym zdaniem, ateizm neguje Boga i przeciw stawia sie mu, zas niewiara mimo ze neguje obecnosc Boga to nie walczy z tym.
Ale zamotalem

"Kto stawia sobie za cel doskonalosc, osiaga wiecej niz przecietnosc. Kto stawia sobie za cel przecietnosc, nie osiagnie nawet tyle"
-
- Capo di Tutti Capi
Fighter... jeśli ktoś jest ateistą to znaczy, że nie wierzy w żadnego Boga, ani też nie jest wrogo nastawiony do bóstw.
Ateizm jest słowem pochodzenia greckiego, które oznacza "bez boga" ("a" - bez, "teos" - bóg"). Ateizm jest to stanowisko światopoglądowe odrzucające wiarę w boga (bogów), jako sprzeczną z rozumem i nienaukową, oraz negujące potrzebę religii.
Ateizm jest słowem pochodzenia greckiego, które oznacza "bez boga" ("a" - bez, "teos" - bóg"). Ateizm jest to stanowisko światopoglądowe odrzucające wiarę w boga (bogów), jako sprzeczną z rozumem i nienaukową, oraz negujące potrzebę religii.
Veni Vidi Vici
-
- Szalony pismak
Wang proponuje lekcje religi 

"Kto stawia sobie za cel doskonalosc, osiaga wiecej niz przecietnosc. Kto stawia sobie za cel przecietnosc, nie osiagnie nawet tyle"
-
- Młody aktywny
Katolik, praktykujący
.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku

-
- Truskafka
Fighter, ja również nie mogę się z Tobą zgodzić. Ateizm wcale nie oznacza być wrogo nastawionym do Boga i negowania jego istnienia. Ja osobiście nie wierzę w jego istnienie, ale szanuję ludzi, którzy wierzą.Fighter pisze:To nie jest to samo.wang pisze:Mirriam jest niewierząca tak jak ja, czyli jest ateistką
Ateizm to doktryna albo życiowa postawa wyrażająca negację istnienia Boga (lub bóstw), wrogość wobec wiary w Boga i religii, niekiedy uznawanie Jego istnienia połączone z kwestionowaniem Bożej Opatrzności, dobroci, woli zbawczej itd.
Niewiara jest to postawa wyrazajaca przekonanie o nie istnieniu wyzszego bytu, lecz nieodnoszaca sie z wrogoscia.
Jednym zdaniem, ateizm neguje Boga i przeciw stawia sie mu, zas niewiara mimo ze neguje obecnosc Boga to nie walczy z tym.
Ale zamotalem
" 

-
- Capo di Tutti Capi
a ja Ci proponuje troche poczytać na ten temat!Fighter pisze:Wang proponuje lekcje religi

Veni Vidi Vici
-
- Truskafka
A ja tobie lekcję ortografii.Fighter pisze:Wang proponuje lekcje religi

" 

-
- Szalony pismak
Hehe i odrazu ciekawie 

-
- Młody rozbrykany
Jestem katoliczką, ale tylko przez moją mame, ktróa usilnie od 16 lat co niedziela zaciąga mnie do kościoła, a gdy mówie jej, że nie wierze w instytucje kościoła i że nie będę tam chodzić to ryczy jak dziecko
Wierze w Boga, ale mam wątpliwości co do racji słów wymawianych przez księży.

-
- Szalony pismak
Jestem katoliczką, ale do kościoła chodzę bardzo żadko i jakoś żyje... Dla mnie instytucja kościoła nie koniecznie jest miejscem świętym ... Może mam taki stosunek do kościoła ze względu na niektórych księży którzy nie do końca są tacy na jakich siebie kreują
... Ale co mam w tym momencie na myśli wam nie powiem 

13.02.2005 r.
A. ;**
A. ;**
-
- Wspaniała
Właściwie mogę się pod tym podpisać. Wierzę w Boga, ale Kościół jako instytucja do mnie zupełnie nie przemawia, Księża ( nie wszyscy) grzeszą gorzej niż przeciętni ludzie (naprawdę tak jest i wiem coś o tym ) a przecież teoretycznie oni powinni być jakimś wzorem.GoSiAcZeK pisze:Jestem katoliczką, ale do kościoła chodzę bardzo żadko i jakoś żyje... Dla mnie instytucja kościoła nie koniecznie jest miejscem świętym ... Może mam taki stosunek do kościoła ze względu na niektórych księży którzy nie do końca są tacy na jakich siebie kreują...
22.09.2007 Nasz Ślub :*
06.07.2008 Nela Natalia :*
29.02.2012 Inga Patrycja :*
06.07.2008 Nela Natalia :*
29.02.2012 Inga Patrycja :*
-
- Szalony pismak
Masz racje ... Księża są gorsi niż niejeden przeciętny człowiek ... Ksiądz z naszej parafii np. brał kase z dochodów zwykłego burdelu ... Może nie powinnam aż tak bezpośrednio tego napisać, ale inaczej nie umiałam ... To wam powinno wszystko wytłumaczyć...=MiLi= pisze:Właściwie mogę się pod tym podpisać. Wierzę w Boga, ale Kościół jako instytucja do mnie zupełnie nie przemawia, Księża ( nie wszyscy) grzeszą gorzej niż przeciętni ludzie (naprawdę tak jest i wiem coś o tym ) a przecież teoretycznie oni powinni być jakimś wzorem.GoSiAcZeK pisze:Jestem katoliczką, ale do kościoła chodzę bardzo żadko i jakoś żyje... Dla mnie instytucja kościoła nie koniecznie jest miejscem świętym ... Może mam taki stosunek do kościoła ze względu na niektórych księży którzy nie do końca są tacy na jakich siebie kreują...
13.02.2005 r.
A. ;**
A. ;**
-
- Prawie autorytet
ja tam z ksiedzem z mojej parafii w pokera gram ; -PPPP
i beka jest ; -P
w ogole to mam maly problem... jak pozbyc natretnego swiatka jechowy?
i beka jest ; -P
w ogole to mam maly problem... jak pozbyc natretnego swiatka jechowy?
Podpisuj Dni Imieniem Swym.!
Krolujesz Im.!

Krolujesz Im.!

-
- Prawie autorytet
Ja jestem niewierzaca. Wychowywano mnie na katoliczke, ale nie wierze i juz. Nie bronie jednak nikomu wierzyc. Kazdy ma prawo do swego wyboru.
There's no better time to be happy than right now. Happiness is the journey, not the destination.
-
- Młody rozbrykany
katoliczka.
wierze w BOGA i chodze do kosciola.. chcialabym czesciej, jednak gl sa to tylko niedziele
uwielbiam byc w kosciele sama i rozmawiac z BOGIEM..
(ad. ksiezy - wg mnie to nie jest wytlumaczenie, zeby nie chodzic do kosciola.. /to sa poprostu ludzie. niech sobie beda jacy chca i moga mowic co chca/ jesli ktos tak mowi idzie na latwizne. pewnie ze przyjemniej siedziec w domu i tak sie usprawiedliwiac.. - ten nasz płytki swiat.. eh)
wierze w BOGA i chodze do kosciola.. chcialabym czesciej, jednak gl sa to tylko niedziele

uwielbiam byc w kosciele sama i rozmawiac z BOGIEM..
(ad. ksiezy - wg mnie to nie jest wytlumaczenie, zeby nie chodzic do kosciola.. /to sa poprostu ludzie. niech sobie beda jacy chca i moga mowic co chca/ jesli ktos tak mowi idzie na latwizne. pewnie ze przyjemniej siedziec w domu i tak sie usprawiedliwiac.. - ten nasz płytki swiat.. eh)
IN MY WILDEST FANTASY..
wszystko co mam - podziele się z TOBĄ tym..
wszystko co mam - podziele się z TOBĄ tym..
-
- Prawie autorytet
hm... gdyby zebrać wszystkie zasady, które wyznaję wyszłoby, że jestem Satanistą 
ja po prostu Boga nie akceptuję![Nom ;]](./images/smilies/nom.gif)

ja po prostu Boga nie akceptuję
![Nom ;]](./images/smilies/nom.gif)
-
- Prawie autorytet
i ja tesh... chodze do kosciola w niedziele, na swieta, czasami ( ale zadko bardzo ) chodze ot tak...kwitnace-magnolie pisze:katoliczka.
a w ta niedziele ide na jednodniowa pielgrzymke piesza

Miłość jest zawsze nowa. I bez względu na to, czy w życiu kochamy raz, dwa, czy dziesięć razy, zawsze stajemy w obliczu nieznanego. Paulo Coelho
-
- Szalony pismak
katoliczka, praktykująca kiedy jest z nią koleżanka...
Nie żyje się, nie kocha i nie umiera - na próbę
[ Jan Paweł II ]
[ Jan Paweł II ]