Nie wiesz gdzie umiescić swój post? A może chcesz poznać nowych ludzi? Jak sama nazwa mówi na tym forum jest wszystko dozwolone, no może nie do końca... ;-]
Ylka pisze:
Jeśli używacie cyfr rzymskich w zapisie miesiąca, to nie używajcie kropek, bo jest to nieprawidłowe. Prawidłowo jest 16 XII 1986 oraz 16.12.1986 (bo kropek używamy jedynie między znakami arabskimi). No. To tak gwoli przypomnienia.
Ylka pisze:
Jeśli używacie cyfr rzymskich w zapisie miesiąca, to nie używajcie kropek, bo jest to nieprawidłowe. Prawidłowo jest 16 XII 1986 oraz 16.12.1986 (bo kropek używamy jedynie między znakami arabskimi). No. To tak gwoli przypomnienia.
Wydaje mi się, że nie masz racji. kropka przy liczbie oznacza, że jest to liczebnik porządkowy, czyli
16 - szesnaście
16. - szesnasty
czyli 16. XII 1986
Nie jestem tego pewien na 100%, ale tak pamiętam :P:P
Oł, dżiz.. Ale po rzymskiej cyfrze kropek się nie stawia i to głównie właśnie o to Uli chodziło. Poza tym, że stosowanie liczebnika porządkowego ma sens tylko wtedy, kiedy następuje po nim jakieś słowa, a nie liczba - ale to tylko moje domniemanie : )
Paweł Florczak pisze:barany siedzą cicho... ale i tak one są najlepsze!
siedza cicho, bo nie ma o czym mowic, przeciez to jest oczywiste, ze barany sa the best :):)
"now that I'm grown, I got my mind on bein somethin
Don't wanna be another statistic, out here doin nuttin,
tryin to maintain in this dirty game, keep it real...."
"Najważniejszą rzeczą na świecie jest miłość. Ona kreuje nas i buduje nasz świat. Tak samo jest z Capoeira, jeżeli nie kochamy świata, ludzi, ona nigdy nie zapuści korzeni i nie wyrośnie w nas..." - Joao Pequeno