W ludziach znających swoją wartość tkwi jakiś szczególny magnez przyciągający szczęście i powodzenie. Ich związki uczuciowe są trwałe a plany życiowe na ogół kończą się sukcesem.
Osoba z niskim poczuciem własnej wartości chłonie negatywne uwagi jak gąbka i od razu wierzy komuś, kto wyraża się o niej źle. A przecież inni mogą się mylić, prawda?
Dlatego, zamiast wierzyć wszystkiemu, co się o Tobie mówi, przyjrzyj się sobie dokładnie. Jeżeli cierpisz na niską samoocenę, czas to zmienić!
Możesz nauczyć się, jak pozbyć się negatywnych myśli o sobie i zastąpić je afirmacją życia i samej siebie.
10 sygnałów ostrzegawczych!
Sprawdź czy cierpisz na niskie poczucie własnej wartości. Zaznacz wypowiedzi, które Cię dotyczą.
1.Nigdy nie jesteś zadowolona ze swoich osiągnięć
2.Często krytykujesz innych
3.Nie umiesz przyjąć komplementu
4.Obdarzenie komplementem kogoś innego jest dla Ciebie trudne
5.Często jesteś zazdrosna o innych
6.Pomniejszasz ważność własnych potrzeb i pragnień
7.Nie prosisz o to, czego chcesz
8.Masz skłonność do zachowań destrukcyjnych, jak picie alkoholu czy palenie papierosów
9.Obracasz się w kręgu osób, które raczej Cię dołują
10.Twój obraz własnej osoby jest prawie całkowicie negatywny
Im więcej zakreślonych punktów tym niższa samoocena.
9 kroków do perfekcji
Czas na zmianę!
Jeśli chcesz mieć wysokie poczucie własnej wartości, musisz postępować według określonych zasad.

1.Powtarzaj sobie, że zasługujesz, by inni traktowali Cię z szacunkiem

2.Wzbogać repertuar swoich umiejętności, bo zawsze warto jest nauczyć się czegoś nowego, choćby to była żonglerka pomarańczami. Zabłyśniesz na następnej imprezie, a Twoja pewność siebie wzrośnie.

3.Znajdź sobie autorytet. Może to być aktor, pisarz albo muzyk. Postaw zdjęcie swojego idola w widocznym miejscu i kiedy je tylko zobaczysz, mów sobie np.: "Taka Madonna, z biednej rodziny, a teraz królowa popu! Ja też tak mogę!" .

4.Kontroluj swoje wypowiedzi! Kiedy zauważysz, ze mówisz o sobie w sposób negatywny, natychmiast skończ i zacznij wyrażać się pozytywnie. Np. zamiast biadolić" "Jestem taka gruba" , powiedz: 'A ja mam figurę jak Jennifer Lopez!"

5.Koncentruj się na swoich zaletach. Codziennie przypominaj sobie, jakie są Twoje dobre strony.

6.Poćwicz przyjmowanie i dawanie komplementów. Zasługujesz na dobre słowa! Kiedy więc ktoś zauważy, że ładnie wyglądasz, nie krzyw się i nie mów: "Eee, nieprawda..." , tylko uśmiechnij się i podziękuj.

7.Przestań generalizować, czyli oducz się wypowiedzi zaczynających się od słów: "Ja nigdy..." , "Ja zawsze..." , "Nigdy nic mi się nie udaje..." , "Jestem..." .

8.Nie wspominaj starych błędów, nie rozdrapuj starych ran. Było, minęło! Teraz jest teraz i jesteś inna, nowa, fantastyczna!

9.Przypominaj sobie o swoich osiągnięciach, nawet jeżeli wydają się nieznaczne. Swoje sukcesy można też zapisywać w specjalnym dzienniku.
źródło: Filipinka (ja tego nie czytam

nie myslcie se czassami

tak znalazlem to na pewnej www :p)
Hm... ja powiem ze ciekawy pomysl i potem wam powiem co musze zmienic moze wy sie wpowiecie ? no dobra powiem wiem jedno ze chyba cierpie na niska samoocene chyba

tak mi sie zdaje ciekawe sa te 9 krokow do perfekcji hm.. ciekawe skorzystam z tej rady i zobacze co z tego wyjdzie

choc nie ktore sa nawet bardzo smieszne

)) ale cóź i z ni każdym się zgodze

)