Jaka religie wyznajecie?

Każdego z nas nurtuja pytania i dylematy o których trudno myśleć, a co dopiero głośno rozmawiać. I to jest własnie odpowiednie miejsce na poruszanie trudnych, nurtujących Was tematów, także tabu. Żadnych ograniczeń moralno-etycznych!
ODPOWIEDZ
s0rr0w
Młody rozbrykany

Re: Jaka religie wyznajecie?

Post autor: s0rr0w »

v_a_n_e_s_s_a pisze:tak wiem o tym
jednak tutaj jak łatwo zauważyć rozmowa jest na temat 'tego' Boga Chrześcijanskiego ; ]
Dlatego też od razu przeprosiłam, po prostu z przyzwyczajenia napisałam małą, eot.
deizm - założenie uznające siakiegoś boga jedynie jako stwórcę świata, ale który pozostawił ten świat i człowieka samemu sobie... www.google.pl i znajdziesz jeszcze więcej
No dobrze i co w związku z tym? Wiem gdzie szukać takich rzeczy :]
s0rr0w: Wierzyłaś w Boga, ale nie praktykowałaś religii katolickiej. Tylko, że z drugiej strony wierząc w Jezusa Chrystusa trudno jest po prostu wierzyć, to nie wystarcza, bo jest sprzeczne z tym co po sobie 'zostawił'. Tak czy nie? (pytam się obeznanego Ogółu, bo osobiście nie wierzę, więc w szczegółach tej religii nie jestem zorientowany)
Wybacz, ale akurat ta 'druga strona' mniej mnie interesuje, bo Chrystus to dla mnie postać jedynie historyczna.
"Najważniejszą rzeczą na świecie jest miłość. Ona kreuje nas i buduje nasz świat. Tak samo jest z Capoeira, jeżeli nie kochamy świata, ludzi, ona nigdy nie zapuści korzeni i nie wyrośnie w nas..." - Joao Pequeno
Phantom
Prawie autorytet

Post autor: Phantom »

s0rr0w pisze:
s0rr0w: Wierzyłaś w Boga, ale nie praktykowałaś religii katolickiej. Tylko, że z drugiej strony wierząc w Jezusa Chrystusa trudno jest po prostu wierzyć, to nie wystarcza, bo jest sprzeczne z tym co po sobie 'zostawił'. Tak czy nie? (pytam się obeznanego Ogółu, bo osobiście nie wierzę, więc w szczegółach tej religii nie jestem zorientowany)
Wybacz, ale akurat ta 'druga strona' mniej mnie interesuje, bo Chrystus to dla mnie postać jedynie historyczna.
No to w takim razie wybacz, ale możesz jedynie nazwać się wierzącą/deistką/... nie praktykującą religii katolickiej (tudzież innej, jeśli nie utożsamiasz swojej wiary z jakimś konkretnym bogiem). i tylko tyle.
ylka
Człowiek czynu

Post autor: ylka »

s0rr0w pisze:
ylka pisze:deizm (...)
No dobrze i co w związku z tym? (...)
i to w związku z tym, że zadałaś w jednym z poprzednich postów pytanie, na które starałam Ci się odpowiedzieć... O.o!
smile like a melon slice : )
s0rr0w
Młody rozbrykany

Zadałam pytanie, jak się nazywa 'założenie uznające siakiegoś boga jedynie jako stwórcę świata, ale który pozostawił ten świat i człowieka samemu sobie...'? Ta rozmowa zaczyna nabierać dziwnego obrotu, jeśli koniecznie chcesz, żeby stanęło na Twoim, to proszę bardzo, mnie na tym nie zależy. :roll: I skończmy to już, bo wszystko sobie wyjaśniliśmy. Tak?
możesz jedynie nazwać się wierzącą/deistką/... nie praktykującą religii katolickiej (tudzież innej, jeśli nie utożsamiasz swojej wiary z jakimś konkretnym bogiem). i tylko tyle.
Czy właśnie nie o tym mówię od początku?
"Najważniejszą rzeczą na świecie jest miłość. Ona kreuje nas i buduje nasz świat. Tak samo jest z Capoeira, jeżeli nie kochamy świata, ludzi, ona nigdy nie zapuści korzeni i nie wyrośnie w nas..." - Joao Pequeno
Phantom
Prawie autorytet

s0rr0w pisze:]
możesz jedynie nazwać się wierzącą/deistką/... nie praktykującą religii katolickiej (tudzież innej, jeśli nie utożsamiasz swojej wiary z jakimś konkretnym bogiem). i tylko tyle.
Czy właśnie nie o tym mówię od początku?
Tego nie wiem, bo się niedokładnie określiłaś d;
mekamil
Młody aktywny

Post autor: mekamil »

Wczoraj rozmawiałem z koleżanką (bardzo wierzącą) na tematy religijne. Opowiedziałem jej również jaki jest mój stosunek do wiary. Określiła mnie jako ateista-deista-sceptyk niepotrzebne skreślić :roll: :oops2:
Ukłony uściski mekamil

Polska - Łódź i okolice =]
Yatamanka
Młody rozbrykany

Post autor: Yatamanka »

Pora na moją wypowiedź

w Ewangelii wg św Łukasza jest napisane
kto sie przyzna do Mnie wobec ludzi, przyzna się i Syn Człowieczy do niego wobec aniołów Bozych; a kto się mnie wyprze wobec ludzi, tego wyprę się i Ja wobec aniołów Bożych. Każdemu, kto mówi jakieś słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie przebaczone, lecz temu, kto bluźni przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie przebaczone
dlatego też <a rozmawiałam na ten temat z ksiedzem, więc byłąbym wdzięczna za nie łapanie mnie za słówka> mozna nie wierzyć w Jezusa Chrystusa
wniosek??
Chrystus jest założycielem kościoła, więc jeśli nie wierzymy w Niego nie wierzymy też w samą istotę kościoła , w sakramenty tam przyjmowane, czyli nie wierzymy że konieczne jest chodzenie na mszę - konsekwencja - w mszy świętej nie uczesticzymy
nie oznacza to jednak że jesteśmy deistami, taka osoba jeste wtedy wierzącym niepraktykujacym chodzenie do kościoła
ksiadz powiedział ,że jest to tak jak z ludźmi przy ognisku :
to że wszyscy przy nim siedzą to nie znaczy ż ewszystkim jes jednakowo ciepło.. niektórzy są dalej..
dlatego też osoba któa nie chodzi do kościołą jest po prostu dalej tego "ognia wiary"<sakramentów króte podwyżaszją to "ciepło"> nie praktykuje tego ciepła, jednak jest "ogrzewana" przez Boga.
tak wierzą żydzi. Oni w sowjej religii nie biora pod uwagę nowego testamentu ale jedynie stary, ale czy to nzaczy że nie należą do tej religii ?? nie - wtęcz przciwnie, w końcu to z Ich rodu wywodzi sie Chystus..

to było tak na poparcie słów s0rr0w i paru innych osób tyczących sie tego że do kościołą chodzić nie trzeba by być zbawionym. mam nadzieję że w miarę jasno przekazałąm informacje
Nie nalezy mylic prawdy z opinia wiekszosci...
Phantom
Prawie autorytet

Yatamanka: Taaa... No i świetnie. Niepraktykujący chodzenia do kościoła -> nie uczestniczy w mszy św. -> nie wierzy w istotę Kościoła -> nie wierzy w Chrystusa. A z tego jaki jest wniosek, hm? Właściwie w co taki wierzący wierzy?

A żydzi do jakiej religii mieliby nie należeć?

Sorry, chyba jestem za głupi żeby zrozumieć Twojego posta, lol :]
s0rr0w
Młody rozbrykany

Phantom pisze:Yatamanka: Taaa... No i świetnie. Niepraktykujący chodzenia do kościoła -> nie uczestniczy w mszy św. -> nie wierzy w istotę Kościoła -> nie wierzy w Chrystusa. A z tego jaki jest wniosek, hm? Właściwie w co taki wierzący wierzy?
Wierzy w Boga. Boga Ojca dokładnie.
Phantom
Prawie autorytet

s0rr0w pisze:
Phantom pisze:Yatamanka: Taaa... No i świetnie. Niepraktykujący chodzenia do kościoła -> nie uczestniczy w mszy św. -> nie wierzy w istotę Kościoła -> nie wierzy w Chrystusa. A z tego jaki jest wniosek, hm? Właściwie w co taki wierzący wierzy?
Wierzy w Boga. Boga Ojca dokładnie.
To może judaizm? Ale nie... bo on też ma swoje wymagania.
s0rr0w
Młody rozbrykany

Phantom, nie wymyślaj :p Wierzący niepraktykujący i tyle :p
Fergie
Szalony pismak

Post autor: Fergie »

Posłuże się cytatem księdza:
,,Albo jesteś świętym, albo nikim. Nie ma czegoś pośredniego...''
Nie żyje się, nie kocha i nie umiera - na próbę

[ Jan Paweł II ]
Blood On The Ground
mroczny karol

Post autor: Blood On The Ground »

s0rr0w pisze:Wierzący niepraktykujący i tyle :p
Może i tak się mówi. Ale nie możesz w pełni wierzyć i niepraktykować. :? Możesz jedynie wnosić w swoje życie elemeny religii, ale nie odrzucać i redukować "bo to mi się nie podoba". Wierząc zakładamy z góry, że przyjmujemy wiarę z wszystkimi jej aspektami.

"jestem wierzący,wierzę w siebie.
Jestem człowiekiem współczesnym"

/Phantom: ekhm.. nie pisz swoich postów pod rząd <:[ ;*
Żyć to znaczy rodzić się powoli
*GiRl_88*
Młody aktywny

Post autor: *GiRl_88* »

Ogólnie to jestem katoliczką, bo przyjęłam chrzest, komunię i bierzmowanie, ale lepiej by powiedzieć, że jestem wierzącą, nie praktykującą :]
"...Miłość jest radością świata, słońcem życia, wesołą melodią na pustyni..."
JaGaKi
Człowiek czynu

Post autor: JaGaKi »

Mnie zawsze się wydawało że nie ma kogoś takiego jak wierzący nie praktykujący.... A ja jestem raczej ateistą - bo tak nałatwiej powiedzieć, ale tak naprawde sądze że istnieje cos takiego jak dusza i kilka innych ważnych spraw:)

P.S Girl - pozdro z Kraka:)
Czy jestem gejem, metalem lubiącym musli czarnoskórym polaninem - nie tolerujesz mnie - nie masz mego szacunku!
Megan7
Człowiek czynu

Post autor: Megan7 »

ja wierze w Boga,jestem chrzescijanką, ale niestety kosciol jako instytucja pozostawia wiele do zyczenia
HWDP-Hermiona Widziała Dupe Pottera :P
Wang
Capo di Tutti Capi

Post autor: Wang »

Już tu kiedyś gdzieś pisałem, że jestem ateistą... już od kilku lat.
Jeden z powodów dlaczego... religia nie łączy ludzi... wiara ich łączy.
Veni Vidi Vici
*nineczka*
Młody aktywny

Post autor: *nineczka* »

ja tam wogole w zadnego nie wierze:D tylko musze chodzic do kosciola bo mi starzy kaza ale i tak sie zrywam!:/ dla mnie Bog nie istnieje i zawsze sei kluce na religii z babka:/:// pff
moze to juz kiedys bylo..moze gdzies widzialam cie..kilka chwil spedzonych razem jakze dobrze cie znam...to ty...to ty...
Offik
Prawie autorytet

Post autor: Offik »

*nineczka* pisze:ja tam wogole w zadnego nie wierze:D tylko musze chodzic do kosciola bo mi starzy kaza ale i tak sie zrywam!:/ dla mnie Bog nie istnieje i zawsze sei kluce na religii z babka:/:// pff
ehkm ... pewnie jak nadejdzie czas slubu to wezmiesz koscielny bo rodzice kazali... porazka... jak nie wierzysz to nie chodz na religie i do kosciola... po co kogos oszukiwac!!
*nineczka*
Młody aktywny

Post autor: *nineczka* »

Offik pisze:
*nineczka* pisze:ja tam wogole w zadnego nie wierze:D tylko musze chodzic do kosciola bo mi starzy kaza ale i tak sie zrywam!:/ dla mnie Bog nie istnieje i zawsze sei kluce na religii z babka:/:// pff
ehkm ... pewnie jak nadejdzie czas slubu to wezmiesz koscielny bo rodzice kazali... porazka... jak nie wierzysz to nie chodz na religie i do kosciola... po co kogos oszukiwac!!
niestety musze..ale moge cie zapewnic ze juz niedlugo nie bede
moze to juz kiedys bylo..moze gdzies widzialam cie..kilka chwil spedzonych razem jakze dobrze cie znam...to ty...to ty...
ODPOWIEDZ