Ponoć to najpiękniejszy okres w życiu.... a jednak czasem daje sie we znaki - przerastające problemy; brak zrozumienia; nowe, nieznane sytuacje; ale także radości i powodzenia. Tu możesz napisać o tym wszystkim, co Cię boli, denerwuje, zastanawia i cieszy w Twoim obecnym życiu.
Cech charakteru człowieka nie należy łączyć z wiekiem, chociaż teoretycznie wiek idzie w parze z doświadczeniem to nie zawsze być tak musi. Zamiast zastanawiać się, czy w tym czy w tamtym wieku coś można lepiej powiedzieć sobie by robić zgodnie ze sobą. Na wiele rzeczy w życiu zwyczajnie przychodzi odpowiedni czas. Myśle, że robienie czegoś na siłe i niezgodnie z sobą jest nie tylko brakiem odpowiedzialności ale też braku harmoni z sobą (a powinno się wsłuchać w siebie).
Myśle, że seksu nie trzeba uprawiać zaraz po skończeniu 18 czy 20 lat. Moze to być poźniej a może wcześniej. To indywidualna sprawa człowieka. Ważne żeby nie żałowało sie - bo jeśli coś zrobiłoby się 2 raz mimo strasznych konsekwencji to znaczy, że było to dobre.
A już konkretnie na temat: To zupełnie normalne, że teraz się brzydzisz. Jak w postach powyżej- przyjdzie jeszcze na to odpowiedni czas czy pora
Kocham wszystkich ludzi, ale mam prawo nie wszystkich lubić.
Moim zdaniem nic nie zależy od wieku tylko od stanu psychicznego..można uprawiac seks mając 15 lat i 30 a być na to tak samo gotowym, tak samo stwierdzenie ze nie ma prawdziwej miłości przed 18-stką wg mnie jest głupie bo 16- latkowie również mogą do siebie poczuć bardzo mocne uczucie, które może przetrwać dłużej niż miłość 20- latków. Może ja jestem za młoda, bo mam tylko 15 lat ale moim zdaniem wiek nie gra roli
"Na zawsze stajesz się odpowiedzialny za to, co oswoiłeś." Saint-Exupery
........................:::::::::::::::::::::.............................
"Nie przejmuj się zbytnio tym, co ludzie powiedzą. Rob, co ci się w życiu podoba, jeśli tylko będziesz mogla potem w lustrze spojrzeć sobie w twarz." L.M Montgomery
Justyśka pisze:Moim zdaniem nic nie zależy od wieku tylko od stanu psychicznego..można uprawiac seks mając 15 lat i 30 a być na to tak samo gotowym
Nie wierzę w to, że 15-to latka jest w pełni odpowiedzialna psychicznie, za to co robi. Jak miałam tyle lat, to myślałam że jestem najmądrzejsza i najdojżalsza na świecie- całe szczęście, że skończyło się tylko na myśleniu, a nie na poważnych czynach.
A tak w ogóle to ciało nastolatki nie jest jeszcze w 100% rozwinięte, a więc nie jest gotowe na seks.
There's no better time to be happy than right now. Happiness is the journey, not the destination.
ok może trochę przesadziłam z tą 15- latką... sorry dziewczyny, w sumie to ja sama jako 15- latka w tej chwili nie byłabym w stanie zdecydować się na seks...jest to stanowczo za wcześnie. Ale niestety zdarzają się dziewczyny które w tym wieku to robią, lecz myśle że potem tego bardzo żałują. Jednak nadal uważam że to zależy od stanu psychicznego, może w nie aż tak młodym wieku ale jednak
"Nie przejmuj się zbytnio tym, co ludzie powiedzą. Rob, co ci się w życiu podoba, jeśli tylko będziesz mogla potem w lustrze spojrzeć sobie w twarz." L.M Montgomery
Można by powiedzieć, że niech robią sobie co chcą te 14 i 15 -latki, przecież to nie nasza sprawa i nie nasze dupy ( przepraszam za te określenie) ale ktoś powinien z nimi rozmawiać... tylko problem polega na tym, że rozmowa z 14 -latką o seksie to same śmiechy i chichy tej dziewczyny i jednym uchem wleci a drugim wyleci... i to jest właśnie ta niedojrzałość psychiczna (w pewnym sensie), wszędzie seks jest ogłaszany jako przyjemność a nic nie jest wspominane o odpowiedzialności i konsekwencjach. Możemy tu tylko pisać jak być powinno i starać sie w przyszłości wychowywać swoje dzieci tak by seks to nie był temat tabu albo postrzegany jako sama przyjemność. Dojrzałość psychiczna do tego kroku jest indywidualnym wiekiem a nie ogólny wyznacznik: ten wiek i tyle. Każdego trzeba by rozpatrywać osobno a tego nie damy rady zrobić i nie powinniśmy tego robić.
Zabrzmi to egoistycznie ( w sumie jestem egoistką) ale dla mnie najważniejsza jestem ja i moje sumienie w tym temacie a inni to ich sprawa, mi nic do tego. W przyszłości to moje dzieci będą dla mnie najważniejsze a nie dzieci sąsiadów.
Prawda jest taka ze jak jakaś 14-15 latka będzie chciała uprawiać seks to niestety i tak to zrobi
Jasne, że zrobi. A potem rozżalona będzie pisać po forach, ojej mam 14 lat i jestem w ciąży... nie wiem jak to wyszło, bo ja nie chciałam dziecka. Może i dziecka nie chce, ale bzykać to jej sie zachciało.
Chyba troszkę zeszliśmy z tematu
There's no better time to be happy than right now. Happiness is the journey, not the destination.
Linka trudno...na ten można więcej rzeczy napisać;)