Pora na moją wypowiedź
w Ewangelii wg św Łukasza jest napisane
kto sie przyzna do Mnie wobec ludzi, przyzna się i Syn Człowieczy do niego wobec aniołów Bozych; a kto się mnie wyprze wobec ludzi, tego wyprę się i Ja wobec aniołów Bożych. Każdemu, kto mówi jakieś słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie przebaczone, lecz temu, kto bluźni przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie przebaczone
dlatego też <a rozmawiałam na ten temat z ksiedzem, więc byłąbym wdzięczna za nie łapanie mnie za słówka> mozna nie wierzyć w Jezusa Chrystusa
wniosek??
Chrystus jest założycielem kościoła, więc jeśli nie wierzymy w Niego nie wierzymy też w samą istotę kościoła , w sakramenty tam przyjmowane, czyli nie wierzymy że konieczne jest chodzenie na mszę - konsekwencja - w mszy świętej nie uczesticzymy
nie oznacza to jednak że jesteśmy deistami, taka osoba jeste wtedy wierzącym niepraktykujacym chodzenie do kościoła
ksiadz powiedział ,że jest to tak jak z ludźmi przy ognisku :
to że wszyscy przy nim siedzą to nie znaczy ż ewszystkim jes jednakowo ciepło.. niektórzy są dalej..
dlatego też osoba któa nie chodzi do kościołą jest po prostu dalej tego "ognia wiary"<sakramentów króte podwyżaszją to "ciepło"> nie praktykuje tego ciepła, jednak jest "ogrzewana" przez Boga.
tak wierzą żydzi. Oni w sowjej religii nie biora pod uwagę nowego testamentu ale jedynie stary, ale czy to nzaczy że nie należą do tej religii ?? nie - wtęcz przciwnie, w końcu to z Ich rodu wywodzi sie Chystus..
to było tak na poparcie słów s0rr0w i paru innych osób tyczących sie tego że do kościołą chodzić nie trzeba by być zbawionym. mam nadzieję że w miarę jasno przekazałąm informacje
Nie nalezy mylic prawdy z opinia wiekszosci...