Jaka religie wyznajecie?

Każdego z nas nurtuja pytania i dylematy o których trudno myśleć, a co dopiero głośno rozmawiać. I to jest własnie odpowiednie miejsce na poruszanie trudnych, nurtujących Was tematów, także tabu. Żadnych ograniczeń moralno-etycznych!
ODPOWIEDZ
Madzior
Młody aktywny

Re: Jaka religie wyznajecie?

Post autor: Madzior »

czy w ogóle chodzenie i afiszowanie się ze swoja wiarą ma sens?
wg. mnie nie ma najmniejszego sensu...
Jestem katoliczką i co niedzielę rodzice zaciągają mnie do kościoła, co prawda to dla mnie jedynie godzina nudzenia się ale jakoś potrafie to przecierpieć.
Phantom
Prawie autorytet

Post autor: Phantom »

nie ma czegoś takiego jak niepraktykujący katolik, czy niepraktykujący ewangelik, czy jak tam wolicie.
Fergie
Szalony pismak

Post autor: Fergie »

Phantom pisze:nie ma czegoś takiego jak niepraktykujący katolik, czy niepraktykujący ewangelik, czy jak tam wolicie.
jest...
Nie żyje się, nie kocha i nie umiera - na próbę

[ Jan Paweł II ]
vanessa
Człowiek czynu

Post autor: vanessa »

Fergie pisze:
Phantom pisze:nie ma czegoś takiego jak niepraktykujący katolik, czy niepraktykujący ewangelik, czy jak tam wolicie.
jest...
nie ma

czy w ogóle chodzenie i afiszowanie się ze swoja wiarą ma sens?
wg. mnie nie ma najmniejszego sensu...
Jestem katoliczką i co niedzielę rodzice zaciągają mnie do kościoła, co prawda to dla mnie jedynie godzina nudzenia się ale jakoś potrafie to przecierpieć.
czy to wszystko co mozecie powiedzieć o swojej wierze?
nie wydaje Wam sie że to jest troche "pójście na łatwizne" mówienie że chodzenie do Koscioła to afiszowanie się, że któraś z was nie ma potrzeby , najłatwiej jest przecież isć na Wielkanoc albo inne większe święto, poprosić Boga o to żeby było w porządku i tyle..
jesteście wierzące, to skoro tak to dlaczego nie staracie sie spełniać tego o co On tak gorąco nas prosił czyli czcić dni święte, dla niego takim dniem była właśnie między innymi niedziela, prosił nas o to abyśmy chodzili modlić się do jego domu (KOŚCIOŁA) tak często jak tylko możemy!!!

A wy piszecie że sie tam nudzicie, ale dobrze że to tylko godzinka

:?
"Prawdziwa miłość przenika tajemnice i samotność kochanej osoby, pozwalając jej zachować swoje sekrety i pozostawia jej wewnętrzną wolność."
Fergie
Szalony pismak

v_a_n_e_s_s_a pisze:
Fergie pisze:
jest...
nie ma

nie będe się kłucić... Każdy ma swoje zdanie

:roll:

[ Jan Paweł II ]
vanessa
Człowiek czynu

przecież teraz w kościele odbywa się istna rewia mody...nie skupiamy się na tym co do nas mówi Bóg czy kapłan, tylko patrzymy kto jak się dziś ubrał, z kim przyszedł itd... taka jest wg mnie prawda
ale ja nie rozumiem, idziesz do Kosciola po to żeby sie pomodlić, porozmawiać z Bogiem a jednocześnie spełniając jego prośbe..

po co patrzysz kto z kim przyszedl albo w co jest ubrany...
skup sie na tym co jest istotne: na modlitwie..
jesli wiecej osób bedzie robić tak jak Ty, to wtedy bedzie lepiej..
najważniejze jest żeby zacząć!
skoro jesteś wierząca i chodzisz do Kosciola to nie powinnaś podziwac nowej sukienki sąsiadki!!
nikt nie każe ci sie pokazywać i afiszować..
chodzenie na msze świętą to jest część naszej wiary..
wypełnianie jej..
właśnie oto chodziło Bogu..
Jezus umarł za nasze grzechy, był człowiekiem, kochał nas, zrobił to dla NAS, spróbujmy mu się chociaż w "najmniejszym stopniu hmm.. odwdzięczyc?

nie będe się kłucić... Każdy ma swoje zdanie
a jakie jest Twoje zdanie Fretka :) :)
przecież możesz napisać co Ty o tym myślisz...
dlaczego miałabyś sie kłócić :)
"Prawdziwa miłość przenika tajemnice i samotność kochanej osoby, pozwalając jej zachować swoje sekrety i pozostawia jej wewnętrzną wolność."
Yatamanka
Młody rozbrykany

Post autor: Yatamanka »

religia którą wyznajemy, bądź nie, powinna wypływać z nas i być zgodna z naszymi sumieniami. z moim zgodna jest religia katolicka
Nie nalezy mylic prawdy z opinia wiekszosci...
kwitnace-magnolie
Młody rozbrykany

Post autor: kwitnace-magnolie »

zgredoos pisze:ja chyba ostatnio przeżywam załamanie w mojej wierze...nie cieszę się tak jak kiedyś że idę do Kościoła...
a wg mnie chodzienie do kościoła jest ewidentnym afiszowaniem się... jeśli ktoś naprawdę potzrbuje pogadać sobie z Bogiem to może isc na jakąś łączkę lub nawet w zaciszu domu uklęknąć i pomodlić się...źle mówie (?) przecież teraz w kościele odbywa się istna rewia mody...nie skupiamy się na tym co do nas mówi Bóg czy kapłan, tylko patrzymy kto jak się dziś ubrał, z kim przyszedł itd... taka jest wg mnie prawda ;]
.. ty chyba zartujesz?

mysle podobnie
IN MY WILDEST FANTASY..
wszystko co mam - podziele się z TOBĄ tym..
Fergie
Szalony pismak

v_a_n_e_s_s_a pisze: a jakie jest Twoje zdanie Fretka :) :)
przecież możesz napisać co Ty o tym myślisz...
dlaczego miałabyś sie kłócić :)
Ja jednak myśle, że taki ktoś istnieje, bo taie poglądy wpaja w nas nasza pani od religii i jakoś tak się do tego przyzwyczaiłam... Bo jak się dłużej zastanowić, to katolikiem jest każdy kto przyjął chrzest, komunie św. i bierzmowanie, ale powiecmy jeżeli po ten ten ktoś przestanie rozmawiać z Bogiem, chodzić do kościoła, a wzywać go tylko gdy coś mu jest potrzebne, ale nadal w Niego wierzyć, to ta nazwa idealnie się nadaje no nie ? Więc nadal twierdze że jest coś takiego jak niepraktykujący katolk :D I jak coś mogę przykłady osób podać :P

[ Jan Paweł II ]
TabO
Młody aktywny

Post autor: TabO »

Również jestem katolikiem/chrześcijaninem. Zresztą jak większość z Nas - w Polsce. Szkoda, że jest jakiś chory stereotyp, że jeśli nie jesteś katolikiem, to jesteś jakiś dziwny. Przykre...
JaGaKi
Człowiek czynu

Post autor: JaGaKi »

Fergie - niepraktykujących katolikow nie ma - dlaczego? Radze poczytać książki święte - tam znajdziesz odpowiedź. Jest tak ustalone przez wiare że powinno się chodzić do kościoła (z radością do twarzy a nie ze świadomością znudzenia). Ale jak widze... niektórzy się okłamują mówiąc że chodzi do kościoła ale to godzina nudy lub nie chodzi do kościoła wcale - Ja przynajmniej się nie okłamuje... Jestem tak zwanym ateistom. teraz wszyscy krzykną "na pal, na pal, na pal ". NIe do końca oznacza to że nie wierzę wogole, wiem że coś może mnie czekać - ale tego nie definiuję... dlaczego? Bo czymże było by to bóstwo jeżeli potrafimy go sobie wyobrazić :). Satanistą też nie jestem - chociaż gadałem z takimi i ich wyśmiałem. Czekam na bomby w paczkach listach itp itd:D
Czy jestem gejem, metalem lubiącym musli czarnoskórym polaninem - nie tolerujesz mnie - nie masz mego szacunku!
Madzior
Młody aktywny

prosił nas o to abyśmy chodzili modlić się do jego domu (KOŚCIOŁA) tak często jak tylko możemy!!!
Modlić to się można też w domu, a poprostu niedobrze mi się robi jak księża prowadzą przy okazji mszy jakąś politykę, a raz jeden powiesił nawet reklamę banku w kościele...masakra, co prawda już w średniowieczu na ścianach ale za ołtarzem, niewidocznych wypisywano sponsorów przczyniających się do wybudowania tego kościoła, ale teraz to już uważam że to przesada. Można wierzyć i nie chodzioć lub nie przejmować się kościołęm, bo to tylko instytucja pełna księży, którzy nie zasługują na tą posadę.
kwitnace-magnolie
Młody rozbrykany

Post autor: kwitnace-magnolie »

wiara jest całością.. jezeli jeden element odłączysz wszystko zaczyna sie rozpadac.. skoro nie chodzisz do kosciola nie wypelniasz prosby Jezusa i skoro jej nie wypelniasz to nie zawierzasz swojego zycia Jemu.. nie mozna wierzyc i nie chodzi do kosciola, bo to juz inna wiara.. nie taka jaka nam przekazal BOG...

i to mnie przekonuje zupelnie. tak mi powiedzial jeden ksiadz. uwazam to za nieslychanie sluszne.
IN MY WILDEST FANTASY..
wszystko co mam - podziele się z TOBĄ tym..
vanessa
Człowiek czynu

kwitnace-magnolie pisze:wiara jest całością.. jezeli jeden element odłączysz wszystko zaczyna sie rozpadac.. skoro nie chodzisz do kosciola nie wypelniasz prosby Jezusa i skoro jej nie wypelniasz to nie zawierzasz swojego zycia Jemu.. nie mozna wierzyc i nie chodzi do kosciola, bo to juz inna wiara.. nie taka jaka nam przekazal BOG...
podpisuje sie pod tym..

a Ty Madzior nie pisz mi takich bzdetów że to instytucja pełna księży i że ci sie robi niedobre jak tam idziesz..
nie idziesz tam po to zeby ogladac ksiezy przez ktorych robi ci sie niedobrze tylko po to żeby wypelnic część obietnicy jaką złożyliśmy Bogu..
rozum że nie powinien Cie obchodzić ksiądz czy reklamy banku..
samo wejscie do Kosciola i skupienie sie to już jest coś.. myślenie o twojej wierze i modlitwa to jest to co jest ważne..
a nie że moja kumplela przyszła w brzydkich butach albo że ten ksiądz pali papierosy..
Madzior
Młody aktywny

wiem że modlitwa jest ważna i po to chodzę do tego kościoła, ale denerwuje mnie gdy ktoś prowadzi w kościele jakies polityczne gierki...przecież jest wiele innych miejsc do tego.
nie że moja kumplela przyszła w brzydkich butach albo że ten ksiądz pali papierosy..
to mnie akurat nigdy nie ochodzi bo każdy ma prawo chodzić w czym chce i robic co uważa...nie miałam na mysli że ksiądz który pali to zły ksiądz :) , tylko niestety mało jest takich dobrych księży z powołania...
vanessa
Człowiek czynu

Madzior pisze:wiem że modlitwa jest ważna i po to chodzę do tego kościoła, ale denerwuje mnie gdy ktoś prowadzi w kościele jakies polityczne gierki...przecież jest wiele innych miejsc do tego.
nie że moja kumplela przyszła w brzydkich butach albo że ten ksiądz pali papierosy..
to mnie akurat nigdy nie ochodzi bo każdy ma prawo chodzić w czym chce i robic co uważa...nie miałam na mysli że ksiądz który pali to zły ksiądz :) , tylko niestety mało jest takich dobrych księży z powołania...
wydaje mi sie że kwestia księży to już inna sprawa.. na inny topic..

ta rozmowa toczy się na temat wiary, Koscioła, Boga..

a nie księży z powołaniem czy bez..
agulec
Młody rozbrykany

Post autor: agulec »

Ja jestem katoliczką, wierzę w Boga i ogólnie w to, co głosi Pismo Święte...Ale nie wierzę w Kościół, przynajmniej w naszym kraju. To stało sie już pewnego rodzaju instytucją, a nie świątynią. Księża są dość "interesowni" (drogie samochody, pięknie umeblowane wielkich plebani...no nie wspomnę już o problemie z utrzymaniem celibatu...), czym nie wzbudzają mojego zaufania. Na każdej mszy (na której jestem) wzywają do wpłacania coraz większych sum do puszek. Modlą się też za tych, którzy dokonali ofiar na tacę. fanatyczką nie jestem i nie będę.

Ktoś tu poruszył ciekawy temat; chodzenie do Kościoła. Powiem wam, że niespecjalnie jestem za tym, żeby to praktykować. Jeżeli odczuwam potrzebe modlitwy, to mogę to zrobić gdziekolwiek. Niektórzy chodzą pięknie wystrojeni raz w tygodniu na mszę, bo "tak wypada", albo żeby sie pokazać, żeby pochwalić nową kiecką...I siedzą w ławce cała godzinę myśląc o czymś innym i się nudząc. Bezsens, mówiąc krótko. Czy Bogu zależy na takim postępowaniu? Chyba nie bardzo.

Ja już wolę nie chodzić do Kościoła, ale zawsze postępować według jakiś swoich zasad moralnych, pomagać innym i nie robić nikomu źle.

Aha. I nie obnosić się z tym.

Mały offtopic:
(Jak mnie wkurzają babcie w kółkach rożańcowych, których religia jest całym życiem. Pan Bóg po to nam je dał, żebyśmy je przeżyli jak najlepiej dla nas)
Alteri vivas oportet, si vis tibi vivere
JaGaKi
Człowiek czynu

Post autor: JaGaKi »

To wniosek - nie jesteś katoliczką - załóż sekte, moze stanie się popularna:>
Czy jestem gejem, metalem lubiącym musli czarnoskórym polaninem - nie tolerujesz mnie - nie masz mego szacunku!
ODPOWIEDZ