m1h4l pisze:Szkoła nie jest miejscem pracy. Jest miejscem nauki. Niestety uczniowie nie dostają pieniędzy za uczenie się.
Niektórzy dostają, trzeba sobie zapracować na stypendium
Offik pisze:Najlepsze szkoly jesli chodzi o wyniki w nauczaniu, maja wprowadzone mundurki. Prywatne szkoly tez bardzo czesto. To jest fakt. A jesli nie zauwazyles to pewnie obracasz sie w takim kregu...
Najlepsze licea w Polsce:
1. V L.O. im Augusta Witkowskiego w Krakowie - Brak Mundurków (w ogóle to liceum słynie z bardzo liberalnego podejścia do uczniów)
2. XIV LO im. Stanisława Staszica w Warszawie - Brak Mundurków
3. III Liceum Ogólnokształcące im. Marynarki Wojennej w Gdyni - Brak Mundurków
4. II LO im. Króla Jana III Sobieskiego w Krakowie - Brak Mundurków
Właśnie w dobrych liceach w polsce nie ma czegoś takiego jak mundurki ponieważ nie sa one potrzebne. Z inteligentną młodzieżą z najlepszych liceów nauczyciele mogą się dogadać jak człowiek z człowiekiem i nie potrzebuja stosować wobec nich takich represji jak mundurki.
Jako argument za mundurkami padała tu opinia, że zapobiegną dyskryminacji ze względu na status majątkowy. Ale nie tędy droga, jeśli uczniowie kogoś dyskryminują (nie ważne z jakich względów) to ukrywanie tego nic nie daje - dyskryminacja nie ustanie. A poza tym najbiedniejsze rodziny nie stać na kupienie dziecku mundurka.
Porównywanie sytuacji w Polsce z tą w Anglii również jest niesłusznym podejściem do sprawy. W Anglii są inne realia i mentalność bo tam uczniowie sami chcą mieć te mundurki, właśnie po to aby się wyróżniać i szpanować kumplom że chodzą do lepszej szkoły. W Polsce podejście uczniów do mundurków jest raczej negatywne. U nas wprowadzenie mundurków byłoby zabójstwem indywidualności. Wielu uczniów odczułoby nakaz chodzenia w mundurkach jako ograniczenie prawa do wyrażania siebie za pomocą ubioru (szczególnie wymieniani juz przedstawiciele subkultur np. metale, skejci, punkowie)
P.S. Jako, że jestem facetem ubranie się rano do szkoły nigdy nie zajęło mi więcej niż 10 minut, ten problem mnie chyba nie dotyczy ale myślę że mundurki to nie jest na niego dobre rozwiązanie. Wkońcu można przygotować sobie wieczorem ubranie jak to proponuje Martuska