algi
-
- Prawie autorytet
- Posty: 2074
- Rejestracja: 28.03.2007, 23:01
- Płeć: kobieta
algi
no właśnie co można z nimi zrobić? konkretnie chodzi mi o jakąś potrawę bo raczej nie będę ich nakładać na twarz bo to są suszone algi znacie jakieś przepisy? w necie nie mogę nic znaleźć (może nie potrafię szukać) a nie mam żadnej książki kucharskiej... wiem ze to dobry składnik w wegetarianizmie więc może ktoś stosuję te dietę i wie coś tym
-
- Wspaniała
- Posty: 4384
- Rejestracja: 30.01.2005, 21:42
- Płeć: kobieta
- Lokalizacja: ŁóDź
Re: algi
Hmm nigdy nie używałam ich w kuchni, ale wiem, że mają dość powszechne zastosowanie... może poszukaj gdzieś w google przepisów fajnych i wklej tutaj? Na pewno komuś się przydadzą a może i sam wpadnie na jakiś pomysł
22.09.2007 Nasz Ślub :*
06.07.2008 Nela Natalia :*
29.02.2012 Inga Patrycja :*
06.07.2008 Nela Natalia :*
29.02.2012 Inga Patrycja :*
-
- Prawie autorytet
- Posty: 2074
- Rejestracja: 28.03.2007, 23:01
- Płeć: kobieta
Re: algi
coś mi sie udało znaleźć, wydaje mi sie że przepis jest dobry bo produkty są powszechnie dostępne
SKLADNIKI:
* Składniki 4 plastry suszonych wodorostów
* po filiżance ciemnego i białego ryżu
* curry, słodka papryka, sól, pieprz
* filet z kurczaka
* pędy bambusa, kiełki
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Plastry wodorostów namoczyć. Kurczaka pokrojonego w drobne kawałki obtoczyć w soli, pieprzu, curry i słodkiej papryce, usmażyć na oliwie Ugotować ciemny i biały ryż, Następnie nałożyć na wodorosty cienką warstwę białego i ciemnego.
2. Przygotowane kawałki mięsa nałożyć wraz z pędami bambusa na ryż, posypać kiełkami. Całość zawinąć dość mocno w rulonik.
3. Wodorosty można podawać wraz z sosem śródziemnomorskim, a w zamian kurczaka polecam również owoce morza.
spróbuje to zrobić i powiem co wyszło
SKLADNIKI:
* Składniki 4 plastry suszonych wodorostów
* po filiżance ciemnego i białego ryżu
* curry, słodka papryka, sól, pieprz
* filet z kurczaka
* pędy bambusa, kiełki
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Plastry wodorostów namoczyć. Kurczaka pokrojonego w drobne kawałki obtoczyć w soli, pieprzu, curry i słodkiej papryce, usmażyć na oliwie Ugotować ciemny i biały ryż, Następnie nałożyć na wodorosty cienką warstwę białego i ciemnego.
2. Przygotowane kawałki mięsa nałożyć wraz z pędami bambusa na ryż, posypać kiełkami. Całość zawinąć dość mocno w rulonik.
3. Wodorosty można podawać wraz z sosem śródziemnomorskim, a w zamian kurczaka polecam również owoce morza.
spróbuje to zrobić i powiem co wyszło