R E K L A M A
Strona główna Artykuły Miszmasz Pieczywo – czy zawsze musi być niezdrowe?

Pieczywo – czy zawsze musi być niezdrowe?

0
Pieczywo – czy zawsze musi być niezdrowe?
Pieczywo – czy zawsze musi być niezdrowe?

Większość planów zdrowego żywienia, jakie odnajdziemy w Internecie, zakłada eliminację produktów, których spożywanie powoduje szybkie przybieranie na wadze. Jedną z najczęściej wymienianych grup produktów jest chleb. Czy jednak zawsze jego spożywanie musi wiązać się z niekontrolowanym wzrostem masy ciała? A może powinniśmy spożywać produkty ekologiczne?

Czym cechuje się żywność ekologiczna?

Kiedy mówimy o żywności ekologicznej (lub żywności bio) mamy na myśli przede wszystkim żywność produkowaną w gospodarstwach, gdzie uprawa roślin odbywa się bez zastosowania chemicznych środków ochrony oraz sztucznych nawozów. To gwarantuje nam, że pokarm wyprodukowany z surowców pochodzących z takich źródeł nie będzie powodował alergii i podrażnień jelitowych.

Rośliny uprawiane w warunkach określanych, jako ekologiczne bardzo często mają więcej wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych niż ich marketowe odpowiedniki. Dzieje się tak, ponieważ plony dojrzewają w naturalnym tempie z zachowaniem pełnego cyklu wzrostowego. Rośliny, które nie są sztucznie napędzane do wzrostu, mogą dojrzewać dłużej, przez co absorbują więcej wartościowych składników z gleby.

Jakie jest pieczywo ekologiczne?

Najzdrowsze pieczywo to takie, które zostało wyprodukowane w stu procentach z ekologicznej mąki żytniej lub pszennej na naturalnym zakwasie – do kupienia m.in. w sklepie ranozebrano.pl. Wysoka zawartość błonnika bardzo korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego.

Zdrowe zboże jest także źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 i Omega 6, które wzmacniają układ sercowo-naczyniowy i przeciwdziałają chorobom krążenia.

Często pieczywo naturalne zawiera wartościowe, dodatkowe składniki, które poprawiają skład i aromat pieczywa. Takimi składnikami najczęściej są miód, całe ziarna zbóż lub suszone owoce.

Wypieki z małych piekarni to nie tylko wartościowe składniki

Zaletą pieczywa od małych dostawców jest także to, że znacznie dłużej zachowuje świeżość. Kiedy na chlebie kupionym w dużej piekarni, która prowadzi działalność na wielką skalę, pleśń potrafi zagościć po kilku dniach, pieczywo z małych piekarni wytrzymuje często tydzień, a nawet dłużej i nadal smakuje doskonale.

Dlaczego warto decydować się na produkty ekologiczne?

Pieczywo wypiekane z pełnowartościowych składników to nie tylko gwarancja zdrowia dla całej rodziny. To także wsparcie, jakie każdy z nas może zaoferować lokalnym producentom i dostawcom, a więc i regionalnej gospodarce. Czasem warto dopłacić, by móc cieszyć się tym, co unikalne i wyjątkowe.

Stylowa szafa
Nie tylko Pop – czyli najciekawsze propozycje imprez muzycznych w kwietniu w Warszawie

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

jeden × 2 =

Exit mobile version